Dansresidens i Arjeplog och Kiruna 2018

Dansen i Norrbotten förstärks i sommar. I Arjeplog och Kiruna kommer två danskonstnärer att arbeta konstnärligt på respektive ort.

I Arjeplog kommer danskonstnären Tanja Andersson att arbeta med utveckling av föreställningen Silverfeber, som tar avstamp i Nasafjäll på 1600-talet då silvermalm upptäcktes i Arjeplogs fjällvärld. Föreställningen beskrivs som ett undersökande av koloniala spår i den fysiska kroppen och kluven identitet – om samiskt arv i en samtida kontext. Medskapare är skådespelaren Emelié Sterner och musikern Erik Björksten.

– Jag är mycket glad för samarbetet och hoppas att kunna hitta framtida möjligheter att dela föreställningen Silverfeber med Arjeplogspubliken, exempelvis under samiska veckan, säger Christina Sundqvist, kultur och fritidsansvarig i Arjeplog.

I Kiruna kommer danskonstnären Ina Dokmo att arbeta med sitt pågående projekt Koreografigalleri 5 som ska ha premiär i Västra Götaland nästa år. Ina Dokmo har tidigare bott och arbetat i Kiruna och kommer att fördjupa sig i närvarons tippande, ett tippande in i andra upplevda verkligheter. Detta sker genom sin danspraktik i dansstudion, intervjuer, skrivande och skapande av talade meditativa ljudresor.

Projektet är initierat av Region Norrbotten i samarbete med kommunerna. Residensen innebär att danskonstnärer får möjlighet att arbeta konstnärligt på plats på orten. Ingår gör ett stipendium, boende och arbetslokal i två veckor. En utlysning har gått ut både nationellt och internationellt. Av de ansökningar som har kommit in har en koreograf/danskonstnär till vardera kommun valts ut.
 
Kontaktperson
Erika Pettersson Pekula
Danskonsulent, Region Norrbotten
072-2427996