Skapa dans

Är du mellan 15-21 år och gillar att skapa dina egna koreografier? Välkommen att anmäla dig till Skapa dans – en koreografitävling för unga. Tävlingen syftar till att uppmuntra eget dansskapande och visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och kunnande som finns hos dansutövande ungdomar.

2018års Skapa dans-tävling sker den 23e september på Christinasalen i Piteå under Dans i Nords Dansfesten. 

Regler:
- Du som tävlar ska vara mellan 15 – 21 år.
- Du som tävlar ska vara skriven i eller ha anknytning till Norrbotten
- Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
- Max 6 deltagare/grupp.
- Du får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
- Alla dansstilar är välkomna.

Anmälan görs till erika.pettersson-pekula@norrbotten.se senast den 1 september. Ange namn och längd på stycket sam namn på koreograf och dansare. Begränsat antal platser, inget urval görs utan när platserna är slut är de slut.

Vill du ta del av Dansfestens lördagsföreställning? Ange det i anmälan så fixar vi biljett till dig/er. Läs mer om föreställningen på Dans i Nords hemsida.

Mer information om tävlingen och dess upplägg
Varje tävlande deltar först i sin regionala deltävling av Skapa Dans. Vinnaren från varje deltävling får därefter resa till riksfinalen och tävla tillsammans med övriga vinnare från hela landet. Riksfinalen går årligen av stapeln under skolornas höstlov.

Alla deltagare blir bedömda av en jury som består av minst tre danspersonligheter. De bedömer varje koreografiskt stycke utifrån gemensamma bedömningskriterier.

Juryn bedömer:
1. Konstnärlig och koreografisk kvalitet 2. Kommunikation och utstrålning
3. Originalitet och personlig tolkning 4. Sceniskt helhetsintryck

Skapa Dans är mer än en tävling, det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck samt träffa andra unga dansare med samma intresse. Kringaktiviteter som dans-workshops kopplas även till respektive tävlingstillfälle och skapar än mer känslan av gemenskap och utbyte deltagarna emellan.