SAMLINGEN - YHESSÄ
7/4 Pajala


Det koreografiska projektet SAMLINGEN-YHESSÄ kommer under 2018-19 att genomföras i Tornedalen. Projektet kommer att lyfta fram dansens historia genom personliga möten och berättelser. Regional projektledare är Pajalabaserade danskonstnären Lisa Hennix Raukola. Projektet är initierat av Riksteaterns nationella dansavdelning i samarbete med det koreografiska projektet Samlingen bestående av koreograferna: Amanda Apetrea, Halla Olafsdottir, Zoe Poluch, Stina Nyberg & Nadja Hjorton. Det koreografiska kollektivet Samlingen jobbar med projektet på fyra platser i Sverige tillsammans med dansare som har lokal anknytning till platsen.

Nationellt genomförs projektet i Tornedalen och Östergötland, Västra Götaland och Dalarna.

I Norrbotten är projeketet initierat av Riksteaterkonsulenten Anna Björk i samarbete med mig. Tornedalsteatern är den regionala projektägaren som har en 30-årig historia som kulturaktör i länet med uppdrag och fokus på att lyfta den tornedalska historien, identiteten och kulturen genom olika kulturyttringar samt revitalisera minoritetsspråket Meänkieli.

Söndagen den 7/4 sker den offentliga visnigen av Samlingen Pajala.
Tid: 13.00 Danssalongen Pajala Folkets hus.

Lyssna på Lisa när hon berättar om projeket på P4 Norrbotten

I samband med Samlingen anordnas festivalen Pajala i rörelse - Pajala Liikheelä. Under dessa dagar sker flera spännande möten och danshändelser.
 
Dansworkshops med Emma Svedberg, Fabian Wixe, Fanny Kivimäki & Benedikte Esperi som anordnas utav Danskonsulent Norrbotten, Danscentrum Norr, och Dansinitiativet.

Dansinitiativet spelar sin föreställning Birds (come back to bones). ”Dansinitiativet är en fri grupp som arbetar med rörelsebaserad scenkonst med Luleå som bas”.

Teaterförbundet Dansavdelningen 102 bjuder in till ett kreativt möte för att diskutera koreografers arbetssituation och behov.
 

Nedan hittar du programblad och hur du anmäler dig.