SKAPA DANS
Koreografitävlingen för unga dansare OCH KOREOGRAFER

Är du mellan 14-22 år och brinner för att skapa dans?
Då är detta tävlingen för dig!
 

Skaaa Dans är en koreografitävling med syfte att lyfta unga dansare och koreografer i länet. Det vinnande bidraget får därefter tävla i riksfinalen i Stockholm. under höstlovet. 

Information till dig som ställer upp i tävlingen:

 • Det får vara mellan 1-6 deltagare i ett bidrag. 
 • Koreografin ska vara minst 3 min och får vara max 4.30 min.
 • Alla dansstilar och nivåer är välkomna att delta! 
 • Det är koreografin man bedömer inte danstekniken.
 • Alla deltagare i bidraget måste vara bosatta i Norrbotten och du/ni måste koreografera dansen själva.
 • Du som koreograferar behöver inte själv dansa i bidraget.
 • Under regionfinalen finns inte möjlighet till särskilt avancerat ljus. Det går att välja mellan kallt/varmt ljus och någon färg.

På tävlingsdagen samlas vi kring lunch för att lära känna varandra, värma upp tillsammans och sedan ha repetitioner på scenen. Exakta tiders kickas till deltagarna efter sista anmälningsdatum. Här får du/ni träffa andra dansare/koreografer, se varandras bidrag och ha rolig dag i dansens tecken! 

Tävlingen bedöms av en jury bestående av danspersonligheter från länet.Det kommer att bjudas in publik till regiontävlingen men ett begränsat antal platser. Som deltagare får du några platser reserverade till anhöriga.

Vinnarna i regionfinalen får resa till riksfinalen i Stockholm under slutet på höstlovet v.44. Resa, boende och mat ingår i priset - Du/ni behöver inte betala detta själva. (Obsevera! Med anledning av covid-19 kan riksfinalen komma att genomföras digitalt istället för fysisk).

Att tänka på som koreograf i Skapa Dans:
Följande fyra punkter finns som hjälp när du/ni koreograferar och ligger även till grund för juryns bedömning i Skapa Dans.

1. Konstnärlig och koreografisk kvalité
Fundera över komposition, innehåll, användning av rummet, rörelser, övergångar, musikalitet och dynamik.

2. Originalitet och personlig tolkning
Skapa nya/egna rörelser för att ge stycket originalitet, kreativitet och personlighet.

3. Kommunikation och scennärvaro
Tänk på dansarnas scennärvaro, känsla, energi, uttryck, inlevelse och kommunikation (ex. mellan dansarna eller med publiken).

4. Sceniskt helhetsintryck
Tänk på hur stycket ska framföras, vilka visuella kvalitéer som lyfts fram samt helhetsintrycket av koreografin. Ambitionsnivån är också viktig - hur genomtänkt och välrepeterat stycket är.

vnnare av riksfinalen 2019!

 


NORRBOTTEN VINNARE AV SKAPA DANS 2019!

"Dystopi", Koreograferad och dansad av 6 st dansare från Luleå blev utsedda till i ålderskategorin 14-18 år. De tilldelades även "Publikens pris".


"Med gravitetiskt allvar till musik som ibland lät som varningssirener och ibland närpå snyftningar, övertygade ungdomarna från Norrbotten inte bara juryn utan hela publiken med sitt verk Dystopi."
Text: Ann-Marie Wrange
Danstidningen

ANmälan deltagare
Skapa dans 2020

 • Skriv för och efternamn på alla deltagare i bidraget.
 • Skriv epost-adress till en kontaktperson i bidraget.
 • Skriv ålder på alla deltagare i bidraget. (Den ålder ni har vid tävlingstillfället).
 • Om någon i bidraget är under 18 år vid tävlingstillfället behövs underskrift av förälder. Skriv namnet på den i bidraget som är under 18 år och dennes hemadress.
 • Genom att skicka in denna ansökan godkänner jag att bilder och filmer som tas under tävlingstillfället kan komma att publiceras i sociala medier, tidningar etc.