SAMLINGEN - YHESSÄ
April 2019

Årets största danssatsning i Norrbotten äger rum i Pajala under namnet Pajala Liikheelä – Pajala i rörelse. Det innebär att Pajala fylls av kultur i form av dans och arrangörskap. Under veckan kommer två dansföreställningar ha premiär, det blir dansworkshops och arrangörsutbildning.

Allt började med Samlingen, en dansföreställning från Riksteatern, som snart sätts upp i samproduktion med Tornedalsteatern. När Riksteatern Norrbotten och Region Norrbotten gick samman växte föreställningen till en hel vecka vigd åt dans och arrangörskap.

– Det här är en stark satsning med dansen i fokus som vi kulturproducenter kan göra eftersom länskonsulenterna inom dans och teater samverkar, säger Anna Björk, teaterkonsulent för Riksteatern Norrbotten.

Det startade med Riksteaterns Samlingen som är ett koreografiskt dansverk som projektleds av dansaren och koreografen Lisa Hennix Raukola på Tornedalsteatern. Samlingen är ett konstprojekt med ett samarbete mellan dansare och den besökande publiken. I projektet kommer fem professionella koreografer till samman med åtta lokala medverkande att dansa och berätta sina egna, personliga dansminnen. Tornedalsteatern är projektägare.

– Vi såg en kraft i att utveckla Samlingen och bygga ut produktionen med andra insatser som är dansfrämjande och så uppstod Pajala Liikheelä - Pajala i rörelse, säger Anna Björk.

Region Norrbottens länsdanskonsulent ordnar tillsammans med Danscentrum Norr, Teaterförbundet samt Dansinitiativet en professionell workshop där koreografer och dansare från hela landet kommer till Pajala för att ansluta sig till de aktiva dansarna i Norrbotten.

– Som danskonsulent arbetar jag bland annat med att stötta våra dansverksamma i länet. Därför känns det fantastiskt att vi kan erbjuda ett så gediget program innehållande eftertraktade workshopledare som både är nationellt och internationellt verksamma. Att några utav dem dessutom är uppvuxna här i länet känns extra roligt, säger Rebecka Strand, danskonsulent inom Region Norrbotten. 

Program för Pajala i rörelse:
3 april: Arrangörer i Norr har sitt femte utbildningstillfälle, denna gång i Pajala.
4 april: Pajala kommun arrangerar Musik från Tornedalen på biblioteket i Pajala.
5 april: Nypremiär för Dansinitiativets dansföreställning Birds som kommer att turnera i Malmfälten.
5–7 april: Dansworkshop för professionella dansare under ledning av Emma Svedberg, Fabian Wixe, Fanny Kivimäki och Benedikte Esperi.
5–6 april: Dansworkshop för barn och unga.
7 april: Premiär för Samlingen-Yhessä.
 

Mer info om Samlingen och Pajala Liikheelä-Pajala i rörelse
Lyssna på Lisa när hon berättar om projeket på P4 Norrbotten